Darmspoeling / Klysma

Het wordt tijd om deze vergeten methode van natuurlijke reiniging eens nader te bekijken.

Wat is het verschil tussen een klysma en een darmspoeling?

Klisma, ook wel klysma, lavement, darmspoeling of colon hydrotherapie genoemd, zijn benamingen voor het (onder lage druk) inbrengen van een vloeistof in de dikke darm. 

Klysma's of darmspoelingen werden in de volksgeneeskunde heel veel toegepast, dit ter reiniging van de dikke darm, om spijsverteringsproblemen te verbeteren en om gifstoffen op een natuurlijke manier kwijt te raken. 

Klysma's en darmspoelingen worden tegenwoordig vooral toegepast tijdens een detox kuur, bij sapvasten en reinigingskuren en bij hardnekkige verstopping of obstipatie. 

Sommige mensen denken dat een Klysma alleen het onderste gedeelte van de darm bereikt. Dat is niet geheel correct. Indien men genoeg water inbrengt dan zal het spoelwater gehele dikke darm reinigen. We spreken dan niet meer van klysma, maar van colon irrigatie, darmspoeling, colon hydrotherapie. 

Het wordt tijd om deze vergeten methode van natuurlijke reiniging eens nader te bekijken.

Dus, onder een klysma wordt verstaan het spoelen van het laatste gedeelte van de darm (de endeldarm), een pocket van ongeveer 500ml. Onder darmspoeling wordt verstaan het spoelen van de gehele dikke darm. Deze darm is ongeveer 1,5 mtr. lang. 

Wat heb ik nodig voor het zelf uitvoeren van een klysma?

Zelf een klysma of darmspoeling uitvoeren is eigenlijk heel eenvoudig:

1. Wat heb ik nodig?
Tijd (van 15 min - 1 uur)
Toiletpot voor het zittend uitvoeren van de spoeling
Klysma Set
Water met eventueel een toevoeging (klysma vulling)

2. Klysmaset gereed maken
Monteer de canule op de slang en sluit de slang af met de gele afsluiter. Vul de zak met water uit de kraan op lichaamstemperatuur. Voeg eventueel een klysmarecept toe en sluit de dop. Ontlucht de slang, laat wat water weglopen totdat de gehele slang gevuld is met water zonder lucht. De set is nu klaar voor gebruik. 

Hang of plaats de klysmaset plusminus 50 cm hoger dan je zitvlak. Breng vaseline of olijfolie aan op de anus en de canule. Plaats de canule langzaam en voorzichtig in de anus. (4 - 8 cm)

3. Klysma, zittend op het toilet uitvoeren

Open de afsluiter en laat 1/3 van het water naar binnen lopen.
Sluit de afsluiter en laat de canule zitten. Masseer de dikke darm.
Open de afsluiter en laat de rest van het water naar binnen stromen.
Indien mogelijk hou je de vloeistof nog 5 - 10 minuten binnen terwijl je de darm masseert.
Verwijder de canule
Laat de vloeistof wegstromen in het toilet

 4. Liggend op de grond

Ga op je linkerzij liggen en open de afsluiter. Laat 1/3 van het water naar binnen lopen. Sluit de afsluiter en laat de canule zitten.

Draai op je rug of buik, wat jij comfortabel vind. Open de afsluiter en laat weer 1/3 van het water naar binnen lopen. Sluit de afsluiter en laat de canule zitten.

Draai op je rechterzij en open de afsluiter zodat de de rest van de vloeistof langzaam naar binnen kan stromen. Sluit de afsluiter.

Wanneer je de drang krijgt om te ontlasten, ga dan naar het toilet. Daar verwijder je de canule en laat de vloeistof weglopen.

Voor het comfortabel liggend uitvoeren van een spoeling adviseren wij de oppompbare canule.

6. Klysmaset schoonmaken

Omspoelen met schoon water, voor en na gebruik. Eventueel met een desinfectans. 
Zonder dop goed laten drogen.

Tips

Hoe weet je wanneer de darm schoon is?

Door de kleur van het water. Wanneer het water schoon is dan kun je aannemen dat je darm ook schoon is. Hoewel, sommige mensen hebben door de jaren heen mogelijk meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm, die dagen of weken nodig heeft om los te komen. 

Tips, voor de eerste keer…

Belangrijk is om voldoende tijd te reserveren voor je eerste spoeling. Zorg voor een ontspannen sfeer.

De temperatuur van het water mag liggen tussen 32 en 39 graden Celsius. Voel met de hand aan het water, indien je niet goed kan bepalen of het water warm of koud is, dan is de temperatuur correct.

Doe je allereerste spoeling zittend op het toilet, een houding welke je gewend bent.

De hoogte waarop de klysmaset wordt opgehangen bepaald de stroomsnelheid van het water. Hang de zak dus niet te hoog.

Indien je krampen krijgt stop de toevoer dan even. Laat de canule zitten. Masseer de dikke darm totdat de krampen verdwijnen en ga dan pas verder. Krampen duiden meestal op lucht in de darm.

Het is mogelijk dat men de eerste keer niet veel water kan opnemen, waarschijnlijk zit er dan nog ontlasting in de darm welke er eerst uit moet. Herhaal daarna de procedure met de rest van het spoelwater.

Bij het ontlasten van het spoelwater geen overmatige druk uitoefenen.

Gebruik eventueel een zeef om resultaten achteraf te analyseren.

Bij problemen niets forceren en later nog eens proberen.

Klysma vulling recepten

Klysma met schoon water

Voeg twee theelepels zeezout toe aan het water. Deze wordt meestal gebruikt bij voor- of naspoelen en om de hardnekkige ontlastingsresten van de darmwand te weken.

Koffie Klysma

Maak 1-2 koppen sterke koffie en voeg kraanwater toe om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit is één van de oudste klysma’s ter wereld en wordt gebruikt voor het ontgiften van de lever.

Kruidenthee Klysma

2 theezakjes voor 500ml, 3 theezakjes voor 1 liter, 4 theezakjes voor 2liter. Hang de zakjes in kokend water en laat het 5-10 minuten trekken. Daarna de zakjes verwijderen en de thee af laten koelen tot de juiste temperatuur. De kruiden hebben allemaal hun eigen uitwerkingen. Kamille werkt rustgevend en Rooibos is lekker net voor het slapen gaan.

Citroen Klysma

80ml citroensap op 1 liter water. Dit klysma kun je ook sterker maken, maar begin licht, want hij staat er om bekent krampen te veroorzaken. Nooit meer dan 150ml citroensap op 1 liter water! Naspoelen met 300ml warm water.

GEWICHTVERLIES

Een welkome bijwerking van Darmmanagement is het begin van blijvend gewichtverlies. Dat is dus overtollig gewicht. Iemand welke reeds op zijn ideaalgewicht is zal dus niet vermageren.

Klysma / Darmspoeling in de historie

Houd het hoofd koel, de voeten warm, en prop niet al te vol de darm.
Qui bene purgat, bene curat. (Wie goed purgeert, geneest goed.)
“bij ons thuis gingen de rollen wc-papier erdoorheen alsof het niks was. Dat is duidelijk een probleem van plakkerige en slecht gevormde ontlasting. Nu met darmmanagement heb je inderdaad zoals beloofd wordt, slechts enkele velletjes toiletpapier nodig”

ONMISBAAR IN ELK WESTERS HUISHOUDEN:

Darmmanagement

Grote pot van 400 gram is voldoende voor 2,5 maanden dagelijks gebruik indien men 1 maal per dag een eetlepel (ongeveer 5 gram) gebruikt. 

Bestel nu 400 gr. Darmmanagement

NATUURPRODUCT

Darmmanagement bevat 100% puur natuurlijke ingredienten. Het bevat dus geen kleur, geur of smaakstoffen welke ook helemaal niet in een darmsaneringsproduct thuishoren. U maakt de smaak zelf door een van de recepten welke hierboven vermeld staan te proberen. 

Het product bevat ook geen suikers of calorieen. 

De basis van darmmanagement is een soepele wateroplosbare vezel met zeer speciale eigenschappen. 
Daarnaast zijn er 14 samengestelde kruiden aan toegevoegd met elk hun eigenschap voor ondersteuning en zelfstandige werking.

Tegenwoordig mogen wij niet meer op internet vertellen welke eigenschappen deze kruiden hebben maar...
Het zal u werkelijk verbazen. De werking van darmmanagement zult u binnen 2 dagen gebruik zelf kunnen ervaren.

De resultaten zijn elke dag (iedere ochtend) zichtbaar in het toilet.

Regelmatiger ontlasten
Meer ontlasten
Minder toiletpapier nodig
Verminderd het hongergevoel
Bevorderd gewichtverlies
Verbeterd de darmflora
Ontlasting plakt niet meer aan het toilet
enz enz

Deel deze pagina